Friday, August 11, 2017

:: Cara Menghilangkan Kesan Turun Warna Pada Baju ::

Keje2 men-laundry adalah keje hasben kite..basuh baju, jemur baju, angkat baju mmg keje die..kite just lipat and gosok baju je..dulu gosok baju xyah sebab hantar gosok kat dobi..ngeeee..tp sebab gatal sgt nak iron mahal ko ingat boleh hantar lagi ker baju ke dobi utk digosok..amboiiii, laki ko dah invest seribu lebih utk satu iron lagi mau hantar dobi..banyak cantik muka ko..padan muka..ehh, muka kite kan mmg cantik so mmg la padan dengan muka..wakakakkaka..*muntah ijo*..

Satu hari tuh, kite tengah kemas dapur kut..sekali, "domokkkk, habis baju putih i kene kaler biru"..kite pun stop la keje kite then tengok baju hasben kite..adoiii, kene kat baju jalan die plak tuh..baju putih lak tuh.."u campur baju ape yg sampai turun color nie?..ke shirt p*l* biru i yg turun color, ehhh, mcm bukan je..nie biru pekat nie"..

"Jangan2 jeans biru i..haaa, betul la tuh..i basuh jeans i nie..lupa yg jeans nie jenis turun color..adehh, canner nie domok..t-shirt baru pakai sekali je nie..shirt keje i pun kene"..hurmmm, sadis betul..sedih nau bunyik nada tuh.."xpe la nanti i try la buat canner"..

So kite pun duk la meng-google-ed kat internet macam mana cara nak hilangkan warna yg turun tuh..banyak la cara2 die tp kite mcm malas nak buat..muahahahah..buat ape nak susahkan diri utk buat bende susah dan renyah padahal ade bende simple..am i right?!

Memula kite duk la tadah air panas dari water dispenser yg gabak besar tuh..sekali mcm, ehh, susahnye..sudahnye kite keluarkan periuk air yg dh lama xpakai yg duk betapa dalam bilik stor kite..jerang air, air dah berbunyik, kite tuang dlm besen..
Terus nampak air tuh dh bertukar color biru kan..t-shirt nie yg kene lama sikit rendam..shirt keje putih hasben kite sekali rendam dah hilang dh..degil nau t-shirt nie.."kuda" marah sebab panas ke canner..ye la kan die kene rendam dalam air panas kan..kahkahkah..okayh, dh start mengarut..sya, cut the crap will ya..ngeeeee..

So method rendam baju dengan air panas yg menggelegak utk menghilangkan kesan color yg turun dari baju lain adalah berkesan..lagi elok kalau masa kene tuh, korang terus buat..lagi senang and cepat effect die..nak lagi berkesan korang rebus baju tuh..kite xrebus sebab takut baju tuh shrinking..nangis hasben kite nanti sebab rosak baju die..and kite lagi double menangis sebab kene ganti balik baju die..baju mahal woiiiii!!!..matilanak mak nak ganti!..muahahahaha..

3 comments:

  1. wah!good sharing ni...
    sbb ade baju nieyl kena cmnie...tq kak/.

    ReplyDelete
  2. Okey dah tau cara ! Nak putihkan baju sufiya yang hitam!

    ReplyDelete
  3. Boleh try buat kat baju sekolah ni. Mana tahu boleh hilang kan ☺

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...